Wywiad z Gianluca Malacrino

Redaktorki portalu promujemyzdrowie.com.pl przeprowadziły wywiad z Panem Gianluca Malacrino – koneserem trufli oraz wina.

Pan Malacrino propaguje wyroby z rodzinnej firmy, którą prowadzi we Włoszech. Zdrowe odżywianie, naturalne i tradycyjne wyroby są jego pasją.

2

REDAKCJA: Dzień dobry, czy mógłby Pan opowiedzieć o swojej działalności i produktach?

GIANLUCA MALACRINO: Nazywam się Gianluca Malacrino. Pochodzę z Alby z Piamontu, z bardzo ważnego regionu gdzie zbiera się trufle.

Alba jest ważnym miejscem we Włoszech, gdzie zbiera się białą truflę, ale także produkuje się wina, Alba jest także objęta patronatem UNESCO.

W swojej działalności promuję firmy rodzinne, które produkują żywność naturalną bez użycia konserwantów i stawiają na przekazanie wartości tradycyjnych, kultury i historii poprzez produkty, które wytwarzają i przekazują klientom.1

Wiele rodzin produkuje wino od wielu lat np. od 1800 roku utrzymując długoletnią tradycję.

Nasze produkty np. wołowina produkowana jest bez użycia konserwantów, w skład takiego produktu wchodzą poza mięsem jedynie warzywa takie jak marchew czy cebula.

Zdrowa i zrównoważona dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia dlatego właśnie proponuję produkty wysokiej jakości z naturalnych składników. Produkujemy także np. makarony z truflą.

We Włoszech należę do klubu koneserów wina Barolo i koneserów trufli. Członkowie tego klubu spotykają się kilka razy do roku, żeby spróbować win oraz trufli. Ciekawostką jest fakt, iż niektóre z tych potraw gotowane są przez 3 dni.

Często, wraz ze znajomymi, wybieramy się nocą na poszukiwanie trufli, aby przywieźć je do Polski jeszcze świeże. Bierzemy ze sobą psy, które wyszukują grzyby.

Dla nas żywność, produkty wysokiej jakości, to sposób życia. Jemy po to, aby się bawić, aby świętować i aby spędzać wspólnie czas.

W przyszłym roku postaram się przywieźć do Polski ocet balsamiczny 20, 30 a nawet 40 letni oraz ser parmezan 10-letni, aby pokazać Polakom i dać możliwość spróbowania tego niesamowitego smaku, który zmienia się na przestrzeni lat.3

REDAKCJA: Które Pana ulubione produkty można użyć do potraw kuchni polskiej?

GIANLUCA MALACRINO: Przede wszystkim polecam makaron, mam w swojej ofercie różne makarony, nawet takie, które gotuje się 3-5 minut, można je serwować z warzywami lub mięsem. Polecam również pesto liguryjskie, które ma intensywny smak oraz wołowinę z Piamontu. Zwierzęta przed ubojem dokarmiane są jajkami.

W swojej ofercie mam również desery produkowane bez użycia dodatkowego cukru oraz bez użycia mąki.

REDAKCJA: Czy może Pan zaproponować jakieś dania?

GIANLUCA MALACRINO: Mamy również wina takie jak barolo chinato aromatyzowane chininą, która wkładana jest do beczek wraz z winem.

Trufle można zaserwować wraz z jakiem sadzonym, a także w formie fondue zrobionego z sera fontina, który rozpuszczamy w gorącym mleku, a na końcu ucieramy trufle.

Polecam również makaron jajeczny z dodatkiem masła, posypany truflą, oczywiście w towarzystwie pysznego wina.

REDAKCJA: Jak Pan sobie radzi z zapachem trufli?

GIANLUCA MALACRINO: Ten zapach nie sprawia problemów, ponieważ truflę można przechowywać zamkniętą w słowiku,  lodówce około tygodnia. Zapach ten nie przenika na zewnątrz, więc nie stanowi on problemu.

REDAKCJA: Bardzo dziękujemy za udzielenie wywiadu. Cieszymy się, że swoimi produktami promuje Pan zdrowe odżywianie oraz wysoką jakość produktów.

GIANLUCA MALACRINO: Wiele razy widziałem w telewizji różne programy na temat żywienia i stylu życia. Jestem pewien, że zdrowy styl życia i odżywianie mają wpływ na nasze zdrowie, a niektóre produkty potrafią wręcz nas w pewien sposób leczyć i zapobiegać wielu chorobom. Wiele produktów pomaga naszym narządom wewnętrznym i wspomaga trawienie dlatego warto je stosować.