WALENTYNKI!

Dzień Zakochanych to święto kultury zachodniej, które od wielu lat chętnie obchodzimy  w naszym kraju

Najczęściej decydujemy się na romantyczną kolację w domowym zaciszu lub w wykwintnej restauracji. Jak głosi stare przysłowie: „Przez żołądek do serca’. Warto sprawdzić, ile w tym prawdy. Ważne, aby tego wieczoru zadbać o atmosferę oraz skorzystać z naturalnych afrodyzjaków. Ich zadaniem jest wzbudzić uczucie miłości oraz pożądania u partnera.

Podczas przygotowywania walentynkowych potraw powinniśmy wzbogacić je o takie produkty(składniki) jak: awokado, imbir, lubczyk, figi, ananas czy truskawki. Kolacja powinna być lekka, tak aby zaspokoiła nasz głód, ale nie sprawiła, że będziemy czuć się ociężali. Lampka czerwonego wina podkreśli smak dań oraz dopełni romantyczny nastrój wieczoru.

Tego dnia nie możemy zapomnieć o czekoladzie. Zawarte w niej substancje psychoaktywne, powodują wzrost stężenia serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zarówno jej smak, jak i zapach stymuluje nasze zmysły. Wprowadzi nas w dobry nastrój oraz mniejszy uczucie stresu. Jedyną wadą jest wysoka kaloryczność…

 

Walentynkowe fondue czekoladowe

shutterstock_174711410

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczki mlecznej czekolady
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • Owoce: truskawki, banany, mandarynki, ananas, jabłko, winogrona, itp.

Przygotowanie:

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Aby konsystencja był nieco rzadsza, stopniowo wlewaj śmietankę.

Po dokładnym rozpuszczeniu składników, gotową masę przelej do ceramicznego naczynia i zapal pod nim świeczkę, aby utrzymać temperaturę oraz odpowiednią konsystencję.

Kawałki owoców maczaj w czekoladzie i rozkoszuj się smakiem.

Tagi

fondue kolacja pomysł na walentynki walentynki