Tkanka brunatna, czyli dlaczego tyjemy

W organizmie człowieka znajdują się dwie tkanki tłuszczowe: biała i brunatna. Kto ma tę drugą, jest szczęściarzem, ponieważ osoby z tego rodzaju komórkami tłuszczowymi nie mają skłonności do tycia. Niestety, to niewielka część populacji ludzkiej.

Tkanka brunatna (BAT- brown adipose tissue) reaguje pozytywnie na zimno tzn. uaktywnia się. Jej praca polega na wytwarzaniu ciepła bezdrżeniowego na drodze spalania tłuszczu z wykorzystaniem cząsteczek glukozy. To kolejna zaleta tkanki ciemnej: osoby, u których się ją stwierdza, mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę.

To między innymi dlatego jedni jedzą i tyją, a po innych tego nie widać. Jednym z wytłumaczeń jest właśnie rola tkanki brunatnej, która – najprościej mówiąc – wykorzystuje tłuszcz do produkcji ciepła.

Osoby z tkanką białą gromadzą pokłady komórek tłuszczowych pod skórą i nie potrzebują, aby ich organizm wytwarzał ciepło, ponieważ izolację od środowiska zewnętrznego mają już zapewnioną. W związku z tym tłuszcz się nie spala, a glukoza nie jest wykorzystywana. Efekt to skłonność do tycia i większe ryzyko, że cukrzyca będzie nas kiedyś dotyczyć.