Skwalen – sekret zdrowej skóry

Z punktu widzenia chemicznego skwalen to węglowodór, strukturalne zbliżony do wielu znanych związków biologicznie aktywnych, takich jak witaminy: A, E, a-karoten czy koenzym Q10, które korzystnie wpływają na procesy fizjologiczne zachodzące w skórze. Skwalen ma postać bezbarwnego oleju, który dobrze się rozprowadza, miesza z naturalnym tłuszczem skóry. Jest on dość szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, zalicza się m. in. do istotnych składników rybiego tranu.


Cenny składnik

Najwyższe jego stężenie rejestrowane jest w skórze. Skwalen to naturalny składnik ochronnej warstwy lipidowej, zabezpieczającej skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Jest komponentem jej płaszcza lipidowego i naturalnym składnikiem serum (12%).  Skwalen cechuje także efektywne działanie antyoksydacyjne. Stanowi on jeden z istotnych elementów ograniczających uszkodzenie spowodowane przez wolne rodniki.

Dzięki swoim właściwościom skwalen zapobiega utlenianiu lipidów na powierzchni skóry, spowodowanemu m. in. przez nadmierną ekspozycje na promienie UV, jak również działanie innych szkodliwych czynników środowiskowych.  Zmniejsza on ponadto powstawanie rumienia i podrażnień skóry. Działa też detoksykująco.


Skwalen w kosmetologii

  1. Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie skóry – świetnie natłuszcza skórę
  2. Naturalny emolient, skutecznie zmiękczający i uelastyczniający skórę
  3. Regenerują ochronną warstwę lipidową skóry, zapewniając jej odpowiednie nawilżenie,
  4. Zabezpieczający przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, w tym promieniowania UV
  5. Efektywnie odbudowuje uszkodzoną funkcję barierową
  6. Obniża współczynnik TEWL (transepidermalną utratę wody), dzięki czemu zabezpiecza skórę przed utratą wody
  7. Normalizuje wydzielanie łoju i zapewnia prawidłowy proces keratynizacji naskórka
  8. Ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  9. Działa kojąco, łagodząco
  10. Ma zdolność penetracji przez barierę warstwy rogowej skóry i jest szybko przez nią absorbowany

 

Skwalen szczególnie polecany jest w przypadku skóry dojrzałej, starzejącej się i wymagającej efektywnej pielęgnacji. Znalazł on także swoje miejsce w recepturze kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej. W kosmetykach wykorzystywany jest również produkt uwodornienia skawlenu – skwalan. Skwalan jest również składnikiem biogennym dla człowieka. Jest komponentem serum (2,5%) i działa analogicznie do skwalenu.