AWOKADO FASZEROWANE  JAJKIEM

Twoje śniadania codziennie wyglądają tak samo? Chleb, szynka, pomidor i za chwilę znowu czujesz się głodny? Spróbuj śniadań białkowo-tłuszczowych.

Jeśli szukasz śniadania, które da ci „kopa energetycznego” z samego rana i to na długi czas, a zarazem dostarczy wielu cennych witamin i mikroelementów to ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 4 jaja,
  • świeży szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180oC.
  2. Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki, powiększyć otwór tak, aby zmieściło się żółtko z jajka.
  3. Połówki awokado ułożyć na blaszce, w otworach umieścić żółtka jaj.
  4. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Blachę umieścić w piekarniku na ok. 15-20 minut.
  6. Po wyciągnięciu posypać świeżym szczypiorkiem
  7. Podawać na ciepło.

Smacznego!

Karolina Deryło

Dziennikarz dietetyczny
Studentka Dietetyki na Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia
.

Tagi

Awokado Przepisy