shutterstock_482296996

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezon na dynię wciąż trwa!

Niskokokaloryczna, bogata w błonnik, beta-karoten, witaminy z grupy B, A i C  – DYNIA z której  w łatwy sposób można przygotować  krem jest idealnym pomysłem na jesienno-zimowe dni.

Duży wybór odmian pozwala nam na wiele możliwości kulinarnych.

 

shutterstock_478895236

 

KREM Z DYNI:

 

potrzebne składniki:

  • 500 g dyni, zupa_dynia
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie),
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka.

wykonanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  2. Przygotowane warzywa zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem.
  3. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i dodać do bulionu.
  4. Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Dodać do bulionu i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać obrany i rozdrobniony imbir.
  5. Zblendować na jednolita masę.
  6. Przyprawić według uznania.

 

Tagi

dynia krem